Slaapkamer

Hoe kies je het ideale kussen?

Het ideale kussen is verantwoordelijk voor een goede nachtrust en helpt je ook de ideale houding aan te nemen zodat je niet met pijn wakker wordt. Het kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals visco-elastisch, ganzenveer, microfiber en andere!

Hoe kies je het ideale kussen
© Pixabay.com

De eerste stap bij het kiezen van het ideale hoofdkussen is het bepalen van de houding waarin je zich het prettigst voelt tijdens het slapen. Volgens deskundigen is het ideaal om op jouw zij te slapen met jouw benen licht gebogen.

Het kussen moet de ruimte tussen jouw hoofd en de matras volledig opvullen, de hals kolom op één lijn brengen met jouw torso en jouw fysiologische anatomie begunstigen. Een goede test om de twijfel weg te nemen is om met het kussen te gaan liggen en te controleren of jouw nek recht is: als hij naar boven of naar beneden wijst, verkies dan een ander model.

Aangezien elk type kussen een ander voordeel biedt, is het belangrijk te letten op het schuim, om het te kunnen identificeren als zacht, medium of stevig. Deze keuze zal sterk afhangen van jouw persoonlijke smaak.

Compact Schuim of polyurethaan
Hoofdkussens met polyurethaanschuim geven niet gemakkelijk mee met het gewicht van het hoofd, waardoor de hoogte van het kussen gedurende de nacht niet varieert, maar het is niet erg zacht.

Visco-elastisch schuim
Dit materiaal, dat zichzelf vormt en thermo gevoelig is, past zich aan de contouren en de temperatuur van het hoofd aan, waardoor minder druk wordt uitgeoefend op de warmste of uitstekende delen en de bloedcirculatie wordt bevorderd.

Deze kussens, ook bekend als NASA-schuim kussens, bieden een nog grotere capaciteit voor gewichts absorptie en een evenwichtige verdeling van de druk op het hoofd of lichaam, en fungeren als een echte schokdemper.

Latex
Deze kussens zijn zeer comfortabel. Ze voelen fluweelachtig aan en bieden ideale ondersteuning in alle slaaphoudingen. Door hun cellulaire structuur kunnen zij zelfs na opeenvolgende vervormingen hun oorspronkelijke vorm terugkrijgen.

Ze zijn gegoten met duizenden gaatjes die inwendige kanalen voor luchtcirculatie vormen en hun structuur bestaat uit miljoenen volledig open cellen, die het ademen vergemakkelijken en ervoor zorgen dat het kussen de hele tijd op een lagere temperatuur dan die van het lichaam blijft.

Hoe kies je het ideale kusse
© Pixabay.com

Ganzenveren
Dit zijn de zachtste, meest vormbare en lichtgewicht modellen. Ze passen zich gemakkelijk aan de vorm van het hoofd aan.

Zij zijn echter het meest vatbaar voor schimmels, mijten en bacteriën, en zijn bovendien niet voldoende gestructureerd om de cervicale uitlijning met de romp te verzekeren. Het moet heel vaak vervangen worden.

Orthopedisch
Dit product is bedoeld om pijn en een slechte houding tijdens de slaap te verlichten en is meestal rechter, lager en steviger precies zodat jouw hoofd en wervelkolom op één lijn blijven en de curve tussen jouw nek en schouder perfect aansluit.

Een andere versie van dit kussen is langer en driehoekig van vorm, geschikt om jouw benen of rug te ondersteunen wanneer je rechtop in bed zit.

Polyestervezels
Het vezelkussen is een van de zachtste, lichtste en meest flexibele die op de markt te vinden zijn, ideaal voor wie niet van zware modellen houdt om te slapen of niet veel hoogte of steun voor het hoofd nodig heeft.

Er moet echter bijzondere aandacht worden besteed aan de houding, want de geringe veerkracht en elasticiteit zijn niet aangewezen voor mensen die op hun zij slapen of groter zijn. Het is ook noodzakelijk ze in kortere perioden te vervangen, vanwege hun geringere duurzaamheid.

One reactie op “1”

  1. Janne says:

    Hallo, zeer informatieve blog over iets schijnbaar banaals, maar toch heel belangrijk. Heb je soms ook info over hoe je je hoofdkussen het beste onderhoudt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *