Keuken

Keukenkasten schoonmaken doe je zo

Iedereen wil keukenkasten schoonmaken zonder dat je strepen ziet. Als je kast in de keuken is gereinigd, ziet er alles spic en span uit. Maar hoe begin je eraan en waar moet je op letten? Een klein overzicht hoe je dit op een heel efficiënte manier aanpakt. Lees hier een beknopte bloemlezing welke oplossingen hiervoor bestaan.

Keukenkasten schoonmaken doe je zo
© Pixabay.com

Wat zijn de alternatieve oplossingen?

Tegen vervuilde en kleverige keukenkasten zijn verschillende alternatieve oplossingen voorhanden. De meeste toegepaste natuurlijke hulpmiddelen zijn hierbij:

  • soda
  • groene zeep
  • schoonmaak azijn

Het spreekt voor zich als je zwarte keukenkasten wil reinigen, dat je na de klus geen strepen of vlekken meer vaststelt. Hetzelfde geldt uiteraard als je hoogglans keukenkasten wil ontvetten en netjes gaat kuisen. Heel veel mensen opteren voor natuurlijke reinigingsmiddelen boven kant-en-klare chemische producten.

Soda als ideale allesreiniger

De meest aanbevolen manier en makkelijkste methode is de kast schoonmaken met het product soda. Een sopje van soda kan je immers gebruiken voor verschillende doeleinden. Het schoonmaken van een kast is er één van. Test het uit en bekijk het resultaat hoe het werkt. Soda heeft het grote voordeel dat de keukenkasten niet alleen perfect worden gereinigd, maar dat het ook vuil afstoot na de reinigingsbeurt.

Groene zeep als bondgenoot

Een andere veel gesmaakte gebruiksmethode is door de kast schoon te maken met behulp van groene zeep. Hiervoor zal je een mix moeten maken met 20 tot 30 procent groene zeep, samengevoegd met lauw water. Hou wel in het achterhoofd dat je de keukenkast na het klaren van de klus met proper water afspoelt. Dat doe je vervolgens door middel van een zeem.

Keukenkasten schoonmaken doe je z
© Pixabay.com

Schoonmaak azijn als wondermiddel

Heel veel mensen behandelen hun kast in de keuken met schoonmaak azijn. Het reinigen gebeurt heel eenvoudig en gemakkelijk. Je mixt lauw warm water met azijn (1:1). In een handomdraai zijn de keukenkastjes gereinigd. Azijn lost van nature kalk en vet automatisch op. Het klinkt misschien bizar, maar schoonmaak azijn kan je beschouwen als een soort allesreiniger.

Hoe ga je te werk aan de buitenkant van een kast?

Keukenkasten schoonmaken is geregeld een noodzakelijk kwaad. Er bestaat niets beter om in een propere nette keuken te leven. Een keukenkast die kleverig en plakt, geeft aan dat een reinigingsbeurt in het verschiet staat. Maar met welk product kan je best de buitenkant van de kast onder handen nemen? Als de kast heel vettig is, zorgt soda voor de meest de perfecte oplossing. Meng soda met lauw water, gebruik een (zachte) spons om het grootste vuil van de kast weg te nemen en gebruik nadien bij voorkeur een droog zeem om alles piekfijn verder op te kuisen.

Hoe doe je het met de binnenkant van een keukenkast?

De binnenkant van een kast in de keuken is in vele gevallen uitgerust met plastic. Het plastic is heel makkelijk te kuisen met schoonmaak azijn, zeep of soda. Ook hier geldt weer het principe dat je de bodem schoonmaakt met proper water. Een zeem (droog) kan je hierbij een handje toesteken.

One reactie op “1”

  1. Tine says:

    Ik draai dan ook de legplanken eens om, zodat ze niet gaan doorhangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *