Tuin

Een tuinparasol kiezen: dit zijn de mogelijkheden

Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, weten we niet hoe snel en op welke manier we van het zonnetje moeten genieten.
Naarmate het seizoen vordert en de zon soms als een koperen ploert aan de hemel staat, zoeken we vaak liever de schaduw op. Geen schaduw ter beschikking? Met een tuinparasol creeer je in een handomdraai een schaduwrijk plekje.
Maar welke tuinparasol moet je kiezen? Er zijn vele mogelijkheden maar ook aandachtspunten die we graag voor je op een rijtje zetten.

Een tuinparasol kiezen dit zijn de mogelijkheden
© Pixabay.com

Soorten parasols

Staande parasol

Om het meteen al verwarrend te maken, een staande parasol wordt ook wel een stokparasol of centrale mast parasol genoemd.
Een staande parasol is een traditionele parasol en bijna overal toepasbaar, ook op het balkon en in kleinere tuinen. De mast van de parasol staat direct onder het schaduwdoek. De mast wordt in een parasolvoet geplaatst, die wel voldoende gewicht moet hebben. Het voordeel van een staande parasol is dat je hem relatief makkelijk kunt verplaatsen, zeker wanneer je een parasolvoet op wieltjes hebt. Vaak wordt een staande parasol ook zonder voet gebruikt en kan de mast midden in het speciaal hiervoor uitgespaarde gat van diverse tuintafels worden geplaatst. Staande parasols zijn ook veel lichter in gewicht dan zweefparasols en een stuk prijsvriendelijker. Ze zijn makkelijk op te zetten en te verplaatsen en in vele vrolijke kleuren en dessins verkrijgbaar. Doordat ze ook in kleinere maten verkrijgbaar zijn, zijn ze ook ideaal voor kleiner behuisden.
Een staande parasol heeft ook nadelen. De mast en de parasolvoet in het midden kunnen ook “in de weg” zitten of zijn gewoon onhandig. De de uitstraling is meer klassiek.

Zweefparasol

Zweefparasols zijn enorm populair en je ziet ze steeds vaker in het tuinbeeld verschijnen. Een zweefparasol, die ook een zwevende parasol of hangparasol wordt genoemd, heeft een stevig frame. Het schaduwdoek hangt aan de zijkant van de mast / het frame en wordt in een stevige parasolvoet geplaatst of met een grondanker stevig verankerd. Een zweefparasol kan dus naast de tuinset worden opgesteld in plaats van in het midden ervan. De mast belemmert het uitzicht niet en biedt toch voldoende schaduw. Een ander voordeel van dit type parasol is dat die kantelbaar is. De parasol kan zowel naar links als naar rechts kantelen. Verder kan een zweefparasol vaak in zeven standen naar achteren worden geplaatst en is 360 graden roteerbaar. Groot voordeel hiervan is dat je de zon optimaal kunt weren, zonder dat je de parasol hoeft te verplaatsen. Een zweefparasol heeft bovendien een luxe uitstraling.

Een tuinparasol kiezen dit zijn de mogelijkhede
© Pixabay.com

Rond of vierkant?

Parasols zijn in zowel een ronde als een vierkante uitvoering verkrijgbaar. Voor welke vorm je kiest is vooral een kwestie van smaak. Bedenk dat een ronde parasol wat makkelijker inklapbaar en in diverse diameters en prijsklassen verkrijgbaar is. Een vierkante parasol is duurder maar heeft als voordeel dat de rechte zijde van het schaduwdoek goed op een muur zal aansluiten. Houd er ook rekening mee dat het schaduwoppervlak van een ronde parasol met een diameter van bijvoorbeeld 300 centimeter een kleiner schaduwoppervlak heeft dan een vierkante parasol met een diameter van 300 centimeter. Dat komt omdat de hoeken, die bij een ronde parasol wegvallen, geen schaduw bieden. Verder geldt hoe groter de afmetingen worden, het schaduwoppervlak van een ronde parasol ten opzichte van een vierkante parasol groter wordt.

Maten

Parasols kunnen in drie groottes worden verdeeld:
Kleine parasols met een diameter van minder dan 300 centimeter
Middenmaat parasols met een diameter van 300 centimeter
Grote parasols met een diameter van meer dan 300 centimeter

Genoeg stof tot nadenken dus voordat je tot aankoop van dit onontbeerlijke accessoire voor tuin of balkon overgaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *