Slaapkamer

Optimaal comfort tijdens het slapen

Het ideale matras kiezen kan best een grote opgave zijn. Vooral wanneer je niet weet waar je allemaal precies op moet letten bij het kopen van een matras. Het ideale matras is voor ieder persoon verschillend en zul je dus goed zelf moeten uitzoeken. Het ideale matras hangt af van je wensen, postuur, persoonlijke situatie en je slaapgedrag. Bij het kiezen van een matras wil je natuurlijk niet teveel betalen. Vaak is het wel zo dat duurdere matrassen ook een betere kwaliteit hebben en hierdoor langer meegaan.

Optimaal comfort tijdens het slapen
© Pixabay.com

Rekening houden met lengte, gewicht en postuur
Bij het kiezen van een matras moet je natuurlijk rekening houden met je lengte, gewicht en postuur. Wanneer je een gemiddelde lengte hebt, kun je gewoon een matras met een standaardlengte van 200 cm kiezen. Wanneer je langer bent, is het fijner om een matras met een lengte van 210 of 220 cm te kiezen. De leidraad is om een matras te kiezen met een lengte 20 cm langer dan jezelf. Hierdoor is er vaak voor hele lange mensen niet echt een ideaal matras te vinden. Er moet met je gewicht rekening gehouden worden bij het vergelijken van de hardheid van je matras. Hoe meer gewicht, hoe meer je matras zal inzakken bij het liggen. Wanneer je lichter bent, dan kun je beter kiezen voor een zacht matras. Wanneer je zwaarder bent, zul je sneller oncomfortabel liggen op een zacht matras en kun je beter voor een hard matras kiezen. Als laatste is in deze categorie ook je postuur belangrijk. Wanneer je een breder postuur hebt, zal ook automatisch een breder matras beter gaan bevallen.

Matras met goed ventilerend vermogen
Als je het snel warm hebt s ‘nachts zul je gaan transpireren tijdens het slapen. Een gedeelte van deze zweet verdampt, maar de rest zal in je matras verdwijnen. Het is dus belangrijk dat je matras goed ventileert om bacterie- en schimmelvorming te voorkomen. Sommige mensen hebben het tijdens het slapen juist koud. Voor deze mensen kan het juist helpen om een matras te hebben die minder goed ventileert. Zo kan de warmte en het lichaamsvocht niet goed afgevoerd worden, waardoor je het warmer zult hebben.

Optimaal comfort tijdens het slape
© Pixabay.com

Allergieën van invloed op soort matras
Wanneer je allergisch bent voor bijvoorbeeld huisstofmijt of ander soort materiaal vaak verwerkt in een matras, is het verstandig om goed op te letten bij het kiezen van een matras. Vaak zit er op een matras een certificaat of label dat omschrijft of het matras antiallergisch is. Als je allergisch bent voor stof is het ook verstandig om regelmatig je matras goed schoon te maken.

Je fysieke klachten verholpen
Als je last hebt van fysieke klachten is het extra belangrijk om een goed matras te hebben waar je lekker comfortabel op ligt. Een goed matras kan er zelfs voor zorgen dat sommige klachten als rugpijn of nekpijn afnemen of verdwijnen. Wanneer je fysieke klachten hebt is het verstandig om matrassen goed uit te proberen. Dit kan zowel vaak op proefperiode thuis of even in de winkel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *