Slaapkamer

Bed versus boxspring: wat is de beste keuze?

Wie op zoek is naar een nieuw bed tegenwoordig lijkt bijna niets meer anders dan te kiezen voor een boxspring. Dat boxsprings – in de volksmond ook wel omschreven als hotelbedden of luxebedden – razend populair zijn, staat buiten kijf. Maar zijn ze nu daadwerkelijk een stuk beter dan gewone bedden? De overgrote meerderheid van de mensen denkt van wel. De fervente voorstanders beweren dat de boxspring meer slaapcomfort biedt en dat de bedden langer meegaan. Maar wat is nu in feite het grote verschil tussen een modaal bed en een boxspring. Laten we even een round-up maken met de voor- en nadelen.

Bed versus boxspring wat is de beste keuze
© Pixabay.com

De voordelen van een boxspring

Algemene omschrijving

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen en een groot misverstand over de boxspring uit de weg ruimen. Als je over een boxspring praat, heb je het allerminst over een bed. Met een beetje verbeeldingszin is een boxspring niets anders dan een houten doos op poten. De box wordt opgevuld met metalen veren. De bodem is volledig standaard gestoffeerd. Je spreekt pas over een springboxbed als de bedbodem bedekt is met een matras en met eventueel een topper. Hoewel springboxbedden standaard worden verkocht met een pocketverenmatras, staat de keuze voor een latexmatras eveneens ter beschikking. Een gestoffeerd voeten- en hoofdbord maken het plaatje van een boxspring compleet.

De belangrijkste voordelen van een boxspring

Boxspringbedden liggen over het algemeen vrij comfortabel. Tenminste als ze van uitstekende kwaliteit zijn én de meegeleverde matras past bij het lichaam. Dit zijn de voordelen:

  • Een boxspring straalt luxe uit. Het bekleden van de box kan met leder of textiel, naargelang de persoonlijke wens
  • Ten opzichte van een gewoon bed is de boxspring iets hoger wat het in- en uitstappen iets makkelijker maakt
  • De structuur in de bedbodem zorgt voor een uitmuntende ventilatie
  • Welke boxspring je ook kiest, het is heel hygiënisch in de slaapkamer. Dit komt omdat de bedbodem volledig is afgesloten en je dus aan de binnenkant nooit moet reinigen
Bed versus boxspring wat is de beste keuz
© Pixabay.com

De voordelen van een ‘klassiek’ of ‘normaal’ bed

Algemene omschrijving

Een normaal of klassiek bed, bestaat uit metaal of hout, met daarbij een meegeleverde lattenbodem. Zoals dat het geval is bij een boxspring, heb je de mogelijkheid om de uitvoering te bekleden in leer of stof. Je legt de matras op de lattenbodem en de nachtrust is verzekerd.

De voordelen van een lattenbodem

  • Wie naar een budget moet kijken zit met een gewoon bed qua prijskaartje goed omdat het beterkoop is dan een boxspring
  • De matras wordt aan de onderkant aan lucht blootgesteld wat de ventilatie ten goede komt
  • Net als bij een boxspring heb je de keuze tussen elektrische of een vlakke lattenbodem

Bestaat er een verschil in slaapcomfort of niet?

Het hoort tot het rijk der fabelen dat een boxspring überhaupt beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Beide bodemtypes bieden een gelijkwaardig ligcomfort. Het enige verschil tussen beide soorten bedden zit echter in het visuele aspect. Als je een lattenbodem eveneens stoffeert zoals dat het geval is bij een boxspring, dan bekom je eenzelfde effect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *