Slaapkamer

Dit gebeurt er met je lichaam als je slaapt

Er is veel dat we niet weten over slaap. Vragen als waarom we slaapcycli hebben, waarom we dromen en waarom mensen überhaupt slaap nodig hebben, zijn waar wetenschappers nog steeds exacte antwoorden op vinden.

Dit gebeurt er met je lichaam als je slaapt
© Pixabay.com

Maar één ding is zeker: als we slapen en goed slapen, voelen we ons lichamelijk en geestelijk beter en presteren we overdag beter. Lees verder om erachter te komen wat er met ons lichaam en onze geest gebeurt als we slapen.

Je brein sorteert en verwerkt de informatie van de dag

Laat je niet misleiden door te denken dat wanneer je slaapt, je hersenen ook zijn uitgeschakeld. Je brein is eigenlijk behoorlijk druk terwijl je slaapt, omdat het dan de informatie van de dag sorteert en opslaat. Dit proces is vooral belangrijk voor het creëren van langetermijnherinneringen, omdat je hersenen alle informatie die ze gedurende de dag hebben opgepikt, consolideren en opslaan voor later gebruik.

Hormonen overspoelen je lichaam

Er komen een aantal verschillende hormonen vrij tijdens de slaap, allemaal met verschillende doeleinden. Melatonine, afgegeven door de pijnappelklier, regelt jouw slaappatroon. Niveaus nemen ‘s nachts toe, waardoor je je slaperig voelt. Terwijl je slaapt, geeft je hypofyse groeihormoon af, waardoor je lichaam kan groeien en zichzelf kan herstellen.

Je sympathische zenuwstelsel rilt

Tijdens de slaap krijgt je sympathische zenuwstelsel – dat je vecht- of vluchtreactie regelt – de kans om te ontspannen. Studies hebben aangetoond dat wanneer we geen slaap hebben, de activiteit van het sympathische zenuwstelsel toeneemt, wat ook wordt weerspiegeld door een stijging van de bloeddruk. Wetenschappers die coronaire aandoeningen bestuderen, onderzoeken of er een verband bestaat tussen een verminderde slaapduur en een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Cortisolspiegels lager

De niveaus van cortisol, vaak het stresshormoon genoemd, nemen af ​​tijdens de eerste paar uur van de slaap voordat ze snel na het ontwaken een piek bereiken. Dit zorgt ervoor dat je een parmantig gevoel krijgt als je wakker wordt en dat je eetlust weer op gang komt.

Dit gebeurt er met je lichaam als je slaap
© Pixabay.com

Je spieren raken verlamd

Terwijl je slaapt, fiets je door periodes van niet-snelle oogbewegingsslaap en snelle oogbewegingsslaap. Het is tijdens een snelle slaap met oogbewegingen dat we de meest levendige dromen hebben.

Tijdens deze fase zijn je spieren tijdelijk verlamd, wat betekent dat je niet kunt bewegen. Sommige wetenschappers denken dat dit zo kan zijn zodat je je dromen niet fysiek uitbeeldt.

Antidiuretisch hormoon helpt je niet te plassen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je overdag om de paar uur naar het toilet moet om te plassen, maar een hele nacht kunt slapen zonder naar de wc te gaan? Dankzij het anti-diuretisch hormoon dat door de hersenen wordt vrijgegeven onder een circadiaans ritme dat de noodzaak om zo vaak ‘s nachts te plassen uitschakelt.

Je immuunsysteem maakt ontstekingsremmende cytokines vrij

Terwijl je slaapt, geeft je immuunsysteem een ​​soort kleine eiwitten af ​​die cytokines worden genoemd. Als je ziek of gewond bent, helpen deze cytokines je lichaam om ontstekingen, infecties en trauma te bestrijden. Zonder voldoende slaap kan je immuunsysteem mogelijk niet optimaal functioneren.

Je lichaam doet veel belangrijk werk terwijl je slaapt. Een goede nachtrust is essentieel voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid, dus als je moeite heeft met inslapen, in slaap blijven, niet uitgerust voelt als je wakker wordt of als je je overdag moe voelt, bespreek dan met jouw arts wat je kunt doen om je slaap te verbeteren of om te onderzoeken of er een onderliggend gezondheidsprobleem of slaapstoornis is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *