Badkamer

Zo pak je schimmel in de badkamer aan

Schimmel in de badkamer komt heel vaak voor. Schimmelvorming zorgt niet allen voor aartslelijke plekken in de badkamer, maar veroorzaken ook gezondheidsproblemen. Hoe los je dit vervelend probleem nu op? Hieronder lees je enkele tips hoe je schimmel voorkomt en verwijdert.

Zo pak je schimmel in de badkamer aan
© Pixabay.com

Het bestrijden van schimmels in de badkamer

Er zijn twee mogelijkheden om schimmels effectief en doortastend te bestrijden:

  • Via natuurlijke ventilatie

Dit is de meest simpele oplossing. Je ventileert de badkamer na de douche en zet de deur of het raam op een kier. Een ander alternatief is dat je een ventilatierooster in het raam voorziet.

  • Via mechanische ventilatie

Het oplossen van een schimmelprobleem in de badkamer is mogelijk door een ventilator te plaatsen. Op deze manier drijf je de vochtige lucht van de badkamer weg waardoor de badkamerruimte sneller droogt en minder vochtig wordt. Voor alle duidelijkheid: in een droge omgeving gedijen schimmels niet. Ook van kalkaanslag zul je minder last hebben.

Hoe ontstaat schimmel in de badkamerruimte?

Bij het nemen van een bad of een douche worden erg vele waterdampen ontwikkeld. Als deze wasem niet voldoende wordt afgevoerd via de mechanische of natuurlijke ventilatie, dan start het condensatieproces. Het gevolg is dat er zich kleine waterdruppels vasthechten op de spiegel, het vensterraam, plafond of op de muur. Vooral de muuroppervlakten en het plafond zijn erg gevoelig voor schimmelvorming. Het is de ideale biotoop voor schimmels. Schimmelvorming gebeurt vaak met een slakkengangetje, maar is al vanaf de startperiode bijzonder schadelijk voor de gezondheid. Vliegensvlug handelen luidt de boodschap.

Zo pak je schimmel in de badkamer aa
© Pixabay.com

Hoe verwijder je schimmel op een efficiënte manier in de badkamer?

Het verwijderen van schimmel in de badkamer gebeurt via verschillende werkwijzen. Dit kan met speciaal middel tegen schimmel, chloor of soda. Welke optie je de voorkeur geeft, hangt af van de plaats waar de schimmel zich situeert en uiteraard hoe groot de impact van de bevuiling is.

  • Verwijderen van het plafond met soda

Als de schimmel zich op de muur of het plafond bevindt, kan je best een oplossing maken van soda (6 tot 10 gram voor een liter water) en spuit je de verschillende schimmelplekken voorzichtig in. Laat enkele minuten intrekken. Vervolgens veeg je met een (harde) borstel de schimmel weg. Eventueel herhaal je deze handeling. Als je geen succes met deze methode bereikt, overweeg je om een bleekoplossing te gebruiken.

  • Verwijderen van de kitranden met bleekwater

Als de schimmel zich heeft vastgezet op het voegwerk tussen de tegels of op de kitranden, maak je een sopje van bleekwateroplossing met 25 milliliter bleek en 1 liter kraanwater. Doe het goedje in een plantenspuit en wrijf de schimmelplekken in. Vervolgens laat je het een paar uren intrekken en bekijk je het bereikte resultaat. Als de schimmelvorming volledig is verdwenen, spoel je alles met water af. Zorg dat de deur or het raam voor een tijdje openstaan omdat chloordampen schadelijk zijn voor de gezondheid.

  • Commerciële anti-schimmel middelen

De commerciële anti-schimmel producten die tegenwoordig op de markt zijn, werken uiterst efficiënt. Het grote voordeel is dat schimmel minder makkelijk opnieuw terugkomt na behandeling. Een klein nadeel is wel de indringende geur die ermee gepaard gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *