Huishouden

Hoe omgaan met afval in huis

Word jij soms ook helemaal gek van al het afval in en rondom het huis? Wanneer je één keer vergeet om de juiste afvalbak aan de weg te zetten, kun je al gauw opgescheept worden met een extra grote berg. Wil jij ook beter omgaan met jouw afval? Lees dan in dit artikel tips hoe jij beter met jouw afval om kunt gaan.

Hoe omgaan met afval in huis
© Pixabay.com

Verminder de hoeveelheid afval
Zit jouw afvalbak ook altijd snel vol? Dat is niet vreemd, want vandaag de dag worden steeds meer producten extreem verpakt. Wil je minder afval in huis? Zorg dan allereerst dat er minder binnenkomt. Kies bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen bewust voor producten die minimaal zijn verpakt of neem jouw eigen zakjes mee voor groente en fruit. Door bewuster in te kopen, kun je de hoeveelheid afval minimaliseren.

Afval sorteren
Om te voorkomen dat jouw afvalbak snel vol zit en gaat stinken, is het aan te raden om jouw afval te sorteren. Dit is goed voor het milieu, maar ook goed voor jouw huiselijke overschot aan afval. Kies voor een aparte bak voor papier, blik, plastic en huishoudelijk afval. Een slimme manier is om een afvalbak te komen met meerdere compartimenten. Zo heb je maar één afvalbak in huis en kun je al jouw afval eenvoudig scheiden. Door het oud papier en plastic apart te sorteren, voorkom je dat jouw afvalbakken snel uitpuilen.

Composteren
De reden dat een prullenbak kan gaan stinken, is vanwege de natuurlijke afval in deze bak. Dit zijn bijvoorbeeld aardappelschillen, groenteresten of restjes van een maaltijd. Je kunt dit afval veel beter zelf gebruiken om eigen compost van te maken. Zo haal je niet alleen de lucht uit jouw huis, maar profiteert jouw tuin van eigen compost. Je kunt eenvoudig zelf leren composteren. Je kunt een eigen compostbak maken of er eentje online bestellen. Wanneer het lukt om zelf te composteren, hoef je dus nooit meer compost voor de tuin te kopen en ben je voor altijd van de vieze luchtjes in huis af.

Hoe omgaan met afval in hui
© Pixabay.com

Naar de milieustraat of kringloop
Staat jouw garage vol met oude potten verf of spullen die je eigenlijk niet meer gebruikt? Ook dit is afval dat jouw huis opslokt. Maak er een prioriteit van om dit op te lossen. Kies bijvoorbeeld een dag uit om op te ruimen en al jouw “afval” weg te brengen. Dit kan door een ritje naar de milieustraat, maar ook door oude meubels of kleding af te geven bij de kringloop. Voorkom dat je afval opstapelt om vieze geurtjes en eventueel ongedierte te voorkomen.

Het leren omgaan met afval in huis komt met vallen en opstaan. Wanneer je één keer vergeet om de vuilnisbak aan de weg te zetten, zal je dit niet zo snel nogmaals gebeuren. Wil je minder afval? Koop dan producten met minimale verpakking of zonder verpakking. Door bewuster in te kopen, kun je de hoeveelheid afval minimaliseren. Maak ook gebruik van jouw afval en creëer een eigen compostbak voor groen afval. Zo laat je het afval het werk voor je doen. Maak gebruik van bovenstaande tips om beter om te gaan met afval in huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *