Tuin

Tuindecoratie: ideeën en tips voor alle stijlen

De tuin is een belangrijk deel van het huis en moet, ook al wordt hij vaak vergeten, worden beschouwd als alle andere kamers. Buitenruimtes verdienen dezelfde stilistische aandacht als de interieurs.

Tuindecoratie ideeën en tips voor alle stijlen
© Pixabay.com

Een goed versierde tuin brengt meer vreugde in jouw dagelijkse leven thuis. Dit heeft zelfs een positieve invloed op je humeur, want door in contact te zijn met de natuur gaan onze ogen meer open voor de schoonheid van de wereld. In dit artikel geven wij je enkele tips om van jouw tuin een mooie en uitnodigende plek te maken. Bekijk ze!

Meubels
De beste manier om van de buitenomgeving te profiteren, niet alleen voor de decoratie, maar ook voor de interactie met het gezin en om gasten te ontvangen, is door te investeren in mooi meubilair voor de buitenruimte.

Of het nu gaat om krukjes of zelfs tafels en stoelen, het is de moeite waard om meubels te kiezen die duurzaam zijn voor de buitenomgeving en harmoniëren met het tuindecor. De ijzeren en houten meubels staan meestal goed in deze omgevingen!

Kies de stijl van de tuin
Net als in de architectuur zijn er in de landschapsarchitectuur verschillende stijlen om een tuin aan te leggen. Van de klassiekers, gekenmerkt door de symmetrie van de composities, tot de tropische tuinen, gekenmerkt door diversiteit en het gebruik van plaatselijke vegetatie, brengen de groene ruimten de essentie van de natuur binnenshuis.

Naast hedendaagse stijlen – zoals Engels, Japans en Italiaans – zijn er tegenwoordig ook vaak tuinen te vinden die zich hebben aangepast aan de realiteit van het stadsleven. De verticale tuin is ideaal voor wie thuis niet veel vrije ruimte heeft en toch in contact wil blijven met groen. Zoals de naam al zegt, wordt hij gemonteerd op muren en oppervlakken die verticaal zijn, zodat hij weinig of bijna geen vlakke ruimte inneemt.

Wintertuinen zijn een andere optie voor wie geen buitenruimte heeft. Ze worden gemonteerd onder trappen, in appartementen, en bestaan uit planten die niet aan de zon hoeven te worden blootgesteld.

De tip voor de tuin is dus te onderzoeken welke stijl je het meest bevalt en aan jouw behoeften voldoet.

Tuindecoratie ideeën en tips voor alle stijle
© Pixabay.com

Definieer de plantensoorten en -materialen
Nu je weet wat de stijl van jouw tuin zal zijn, is het tijd om te kiezen welke planten en materialen zullen worden gebruikt. Denk daarvoor aan jouw levensstijl, wat je visueel bevalt, of je tijd hebt voor onderhoud, of je thuis een moestuin wilt hebben.

Denk eraan de klimatologische omstandigheden in overeenstemming te brengen met de gekozen soort. Er zijn bloemen en planten die lang aan de zon moeten worden blootgesteld. Er zijn er die het beter doen in de schaduw. Het is ook goed om het planten van bomen die veel bladeren afwerpen in de buurt van het zwembad te vermijden.

Wat het materiaal betreft, is een tip voor de tuin om te wedden op potten om het tafereel samen te stellen als het niet mogelijk is om in de grond te planten. Bamboe structuren zijn ook een goed alternatief voor het bouwen van verticale tuinen.

Organiseer je voor het onderhoud
Een tuin vereist zorgvuldig onderhoud om schoon en harmonieus te blijven. Afhankelijk van de keuze van de soort kan dit onderhoud al dan niet dagelijks zijn. De routine omvat het snoeien, bemesten en water geven van de planten.

Als je geen tijd hebt, huur dan een vakman in die weet hoe hij met planten moet werken om het juiste onderhoud uit te voeren. Denk eraan: dit is de fase die een lang leven zal garanderen aan de groene ruimte in jouw eigendom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *