Slaapkamer

Is je bed opmaken nou echt nodig?

Er zijn mensen die elke morgen keurig hun bed opmaken. Er zijn ook mensen die uit hun bed springen, de boel laten liggen en ’s avonds zo weer hun bed weer in stappen. Meestal laten we niet aan Jan en alleman onze slaapkamers zien, dus waarom zou het belangrijk zijn elke dag dat bed dan op te maken?

Is je bed opmaken nou echt nodig
© Pixabay.com

Een opgemaakt bed is een goede start
Deskundigen zijn het er over eens: je bed opmaken doet je goed. Ten eerste start je de dag met een taak, die je vrij snel afgerond hebt. Het geeft je productiviteit in de morgen al een mooie oppepper en ’s avonds kun je nog even tevreden terugkijken naar hoe je de dag gestart bent. Hoe je dag ook was, je bent begonnen met een taak die je ook daadwerkelijk afgerond hebt.

Ten tweede scheelt het tijd voordat je gaat slapen. De tijdwinst die je ’s ochtends hebt door je bed niet op te maken, lever je ’s avonds weer in. Je moet immers toch eerst je dekbed en dekens goed moeten leggen, voordat je comfortabel kunt slapen.

Ten derde is het aloude gezegde ‘een opgeruimd huis is een opgeruimde geest’ ook van toepassing op een taak als het opmaken van je bed. Je brengt een geruime tijd door in bed, dus waarom zou je er geen aandacht aan besteden? Door bewust je bed op te maken, gun je het jezelf om van je slaapplek een geriefelijke plek te maken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die hun bed elke dag opmaken een stuk beter slapen.

Is je bed opmaken nou echt nodi
© Pixabay.com

Je bed, een kraamkamer voor huisstofmijt
Dus, elke dag meteen je bed opmaken dan maar? Nee, zeggen andere deskundigen, want je geeft op die manier juist kleine beestjes als huisstofmijten de kans zich sneller te ontwikkelen. Huisstofmijten gedijen het best in warme, vochtige plekken en wat is jouw bed direct nadat je opgestaan bent? Juist: een warme, vochtige plek. Een huisstofmijt plant zich sneller voort in een opgemaakt bed én heeft een langere levenscyclus als de omstandigheden perfect zijn.

De meeste mensen hebben niet zoveel last van huisstofmijt, maar als je een allergie hebt kan het toch wel verstandig zijn je bed niet op te maken en zelfs je bed regelmatig te stofzuigen. Daarnaast is het advies goed te ventileren en je beddengoed eens per week te wassen. Een allergie kun je immers ook ontwikkelen in de loop der tijd.

En wat nu?
Toch maar geen opgemaakt bed dan? Nee, je kunt natuurlijk best je bed netjes opmaken. Maar als je geen huisstofmijtallergie hebt laat je je bed in elk geval eerst even luchten voordat je het opmaakt. Sta op, gooi je ramen open, sla je dekbed open, ga douchen, eet je ontbijt en maak je bed op, voordat je vertrekt naar je werk of andere dingen gaat doen. Op deze manier geef je enge beestjes minder kans van jouw bed hun vaste stek te maken én heb je de voordelen van een mooi opgemaakt bed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *