Keuken

Zal ik een stoomoven aanschaffen of niet?

Een stoomoven aanschaffen: is het de moeite en investering waard? Steeds meer mensen (her)ontdekken de voordelen van koken op stoom, een wijze die al eeuwenlang wordt gebruikt om voedsel mee te bereiden. Koken met stoom deed zijn intrede in de 18e eeuw in Europa, maar werd al veel langer beoefend in China, bijvoorbeeld. Maar waarom zou je kiezen voor kokkerellen met stoom, terwijl het ook gewoon middels bakken, koken en braden kan?

Zal ik een stoomoven aanschaffen of niet
© Pixabay.com

Voordeel van koken met stoom: gezonder en lekkerder

Misschien wel het grootste voordeel van koken met stoom: het is gezond. Kook je namelijk jouw groenten in een pan met water, dan kook je al snel alle vitamines en mineralen ‘dood’. Kook je met stoom, dan behoud je soms tot wel 50% meer vitamines dan wanneer je het op een andere manier zou doen. Waarom? Een gewone oven onttrekt vocht uit het voedsel dat je bereid. Dat gaat ten koste van de vitamines en mineralen in de ingrediënten, die als het ware verdampen en dus verloren gaan: het meeste voedsel bestaat immers voor een groot deel uit water. Een stoomoven doet dat niet. Vocht, en dus vitaminen, blijven behouden terwijl jouw gerechten toch mals en knapperig worden. Je hebt daarnaast minder vet en olie nodig om toch tot hetzelfde resultaat te komen. Een stoomoven zorgt ervoor dat er veel vocht in de lucht blijft circuleren, wat resulteert in heerlijk malse eindresultaten, zónder de extra calorieën. Daarnaast heb je met een stoomoven minder zout of andere smaakversterkers nodig. De ingrediënten behouden namelijk veel meer smaak!

Relaxed koken

Een ander voordeel van koken met een stoomoven, is dat het koken stukken meer relaxed wordt. Je zult je eten namelijk niet zo snel laten aanbranden- of bakken als wanneer je met een normale oven werkt. Je hoeft niet meer constant op je schoteltje te letten, en kunt gerust even wat anders gaan doen of zelfs even van huis weggaan. Bovendien hebben vele stoofovens een speciaal kinderslot, waardoor de oven ook nog eens veilig is indien je nieuwsgierig schroot in de keuken hebt rondlopen.

Zal ik een stoomoven aanschaffen of nie
© Commons.wikimedia.org

Nadeel van koken met een stoomoven: je gaat het voelen

Een nadeel van het aanschaffen van een stoomoven? Je voelt het in je portemonnee. Stoomovens zijn namelijk vaak niet goedkoop. Een standaard oven of een combi-magnetron is vaak heel wat beter betaalbaar. Daarnaast moet een stoomoven vaker worden schoongemaakt dan een gewone oven: er blijft namelijk vaker en meer restwater achter, waar je de oven eerst van moet ontdoen, alvorens een nieuwe maaltijd te bereiden. Ook zal de boiler, die op de oven aangesloten zal zijn, vaker moeten worden ontkalkt dan normaal gesproken.

Stoomoven… yay or nay?

Dus… zal ik een stoomoven aanschaffen, of niet? Afhankelijk van jouw budget, en hoeveel tijd je wilt schenken aan het onderhouden van je oven, is een stoomoven een goede investering voor zij, die houden van ‘schoon’, gezond en lekker eten. Koken met stoom zorgt voor heerlijke maaltijden die nu eenmaal nét een beetje levendiger smaken dan ovenschotels bereid in een klassieke, ‘normale’ oven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *