Tuin

Zo blijven je tuinmeubelen lang schoon

Na een koude winter in Nederland is iedereen enthousiast om de tuin weer in te gaan. Dit betekent dat het tijd is om je tuin eens lekker op te ruimen. De lenteschoonmaak gebeurt niet alleen binnenshuis. Wanneer je een rommelige tuin opruimt, kunt je een buitenruimte creëren die een ontspannende en ruime plek is voor jou en je gezin om in te luieren. Begin eens met het weggooien van tuinbenodigdheden die je nooit gebruikt. En hoe staat het met je tuinset? Kan het nog wel een paar jaar mee? Vaak is het niet nodig om je terrasmeubilair te vervangen. Een goede schoonmaakbeurt doet wonderen en je spaart met milieu ook.

Zo blijven je tuinmeubelen lang schoon
© Pixabay.com

Eerst de boel op orde
Volg deze eenvoudige en snelle stappen om je tuin, terras en binnenplaats op orde te brengen. Verwijder eerst die ongebruikte grote items. Kijk eens goed naar die spullen en beslis of ze het waard zijn om op te knappen en te houden of dat het tijd is om ze te vervangen.

Ruim de rommel op
Zomaar weggooien van spullen is niet meer van deze tijd. Vraag dus aan de buren of ze iets willen hebben of plaats het op marktplaats en maak iemand anders blij. Of breng je spullen naar de tweedehands winkel. Weg met het kleine spul! Het zijn niet alleen de grote spullen die je tuin kunnen verslonzen. Kleine spullen verspreid over verschillende plekken van je tuin kan je buitenruimte rommelig en ongeorganiseerd doen lijken.

Schoonhouden van je tuinmeubelen
Geef ook je omheiningen en tuinmeubelen een opknapbeurt met nieuwe verf na een hogedrukspuitbehandeling. En je tuinset, is die wel aan vervanging toe? Veel mensen weten niet dat een goede schoonmaakbeurt en goede bescherming van je tuinmeubelen ervoor kan zorgen dat ze nog jaren meegaan. Afhankelijk van het materiaal van je tuinmeubelen is het de moeite waard om wat onderhoud te plegen voor jarenlang plezier van je tuinmeubelen. En het bespaart je een hoop tijd en geld.

Zo blijven je tuinmeubelen lang schoo
© Pixabay.com

Teak
Veel mooie tuinmeubelen zijn gemaakt van (teak)hout. Teakhout gaat jarenlang mee en kan het best droog opgeslagen worden in de winter. Doe je dat niet, krijg je te maken met groene aanslag. Deze aanslag is eenvoudig en snel te verwijderen met een hoge drukspuit. Dat is ook nog eens milieuvriendelijk. Wilcje de set ook beschermen voor de komende jaren, ontvet de set dan eerst met een mengsel van 1/3 azijn en 2/3 water. Eerst goed laten drogen en daarna kun je je set het beste in de olie zetten. Dat beschermt je teakhout het hele jaar en zo blijven je tuinmeubelen lang schoon en mooi.

Hout, rotan en riet
Met het juiste onderhoud gaan deze materialen lang mee. Voor tuinmeubelen gemaakt van natuurlijke materialen geldt dat je ze moet beschermen tegen weersinvloeden. Het allerbeste is om ze te lakken, zodat je een UV bescherming krijgt en ze ook vochtbestendig zijn.

Kunststof
Ook kuststof tuinmeubelen kunnen groene aanslag krijgen. Hiervoor geldt dat met een sopje van afwasmiddel de grootste schade eenvoudig weg te vegen is.

Maak daarna je tuin helemaal af door onkruid te verwijderen en nieuwe bloemen te planten, vergeet daarbij niet om ruimte te creëren voor insecten en bijen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *