Keuken

Zo maak je van je keuken een gezellige leefruimte

Keukens zijn in de afgelopen decennia qua functies en vormgeving flink veranderd. De keuken is een plek geworden die vaak bij de woning getrokken wordt en waar je comfortabel moet kunnen koken, zitten en ook moet kunnen socializen. Daarbij zijn keukens qua uitstraling en vormgeving ook veel diverser dan pak hem beet 25 jaar geleden. Denk bijvoorbeeld aan het inmiddels breed ingeburgerde fenomeen kookeiland, maar ook aan de populariteit van luxueuze Amerikaanse koelkasten.
Wil je ook een gezellige leefruimte maken van jouw keuken? Dan kun je dit op tal van manieren doen. In dit artikel lees je hoe je jouw keuken binnen no time omtovert tot een sfeervolle plek waar het goed toeven is.

Zo maak je van je keuken een gezellige leefruimte
© Pixabay.com

Installeer een minibar

Een van de handigste manieren om je keuken gezellig te maken, is door een minibar of keukenbarretje in te bouwen. Hierdoor kun je de keuken ook gebruiken als plek om even lekker te chillen. Plaats een paar barkrukken in de keuken, eventueel een wijnkoelkast en…. Klaar is Kees!

Zorg dat je warme kleuren gebruikt

De kleuren die je in je keuken gebruikt zijn ook erg bepalend voor de gezelligheid en uitstraling van je keuken. Neutrale en ‘koude’ kleuren kun je dus beter niet gebruiken, zoals wit, zwart of grijs. Ga je voor warmere kleuren, zoals rood, bruin, aardetinten, oranje of natuurtinten, dan ademt je keuken direct een intiemere en gezelliger sfeer.

Met planten, bloemen en leuke accessoires breng je de keuken tot leven

Een goede manier om je keuken sfeervoller te maken, is door gebruik te maken van enkele planten en/of bloemen. Deze zorgen letterlijk voor meer fleurigheid in huis en hebben een kalmerend en ontspannend effect. Daarbij is gebruikmaken van groen ook ideaal om het binnenklimaat te verbeteren. Planten zuiveren vuiltjes en stof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Naast planten helpen ook andere accessoires om de keuken te verlevendigen. Denk bijvoorbeeld aan een stijlvolle, strakke wandklok, een vrolijke fruitmand of een paar foto’s van je gezin, familie, partner of vrienden.

Zo maak je van je keuken een gezellige leefruimt
© Pixabay.com

Creëer voldoende opbergruimte in je keuken

Een van de basisprincipes van een gezellig keuken is overzichtelijkheid en ordening. Koop je een nieuwe keuken of ga je een oude keuken renoveren, zorg er dan voor dat je qua kasten en lades voldoende opbergruimte hebt voor je pannen, bestek, potten, bekers, et cetera. Zo houdt je ruimte over voor extra accessoires en spullen om je keuken visueel en gevoelsmatig op te vrolijken.

Besteed aandacht aan de verlichting

Verder kun je veel doen met verlichting in de keuken. Belangrijk is dat de LED-verlichting die je in de keuken installeert niet te fel is en goed staat afgesteld. Met dimmers en speciale, warme kleuren LED-lampen kun je veel moois bereiken. Zo kan een rode gloed of een roze gloed het verschil maken tussen een koude, ongezellige keuken en een keuken waar je helemaal tot rust kunt komen. Zorg er daarom voor dat je de juiste verlichting koopt. Slim is om vooraf een lichtplan te maken, zodat je goed kunt bepalen waar welk type verlichting moet komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *